Historien om emmamalena
promotion image
promotion image

Om oss

Historien om emmamalena

Emma och Malena heter vi. Vi började som kompisar i skolan. Nu är vi kompisar på jobbet. Två kreativa hjärnor som älskar att rita, designa och skapa fina, tidlösa plagg och prylar som håller länge. Och alltid med havet och den bohuslänska skärgården närmast hjärtat.

Allt började på Käringön

Allt blev på riktigt 2004 när vi blev vi erbjudna en liten butikslokal på Käringön. Egentligen en gammal fiskarstuga. Det var på den tiden vi mest stickade mössor. Kanske såg du oss sitta utanför den röda stugan och sticka? Hursomhelst. För att få lokalen fanns ett motkrav. Vi skulle skapa en fiskartröja utifrån ett gammalt mönster från ön. Käringötröjan. Det blev den verkliga starten för emmamalena.

Mycket osannolikt

Och det fanns nog en mening med just Käringön. På ön levde tidigare ett syskonpar som hette just Emma och Malena. Mycket osannolikt. Väldigt märkligt. Men helt sant. Och rätt festligt.

slideshow image
Kimono i luftig bomulls satin 1.499 kr
slideshow image
Inred med Käringön
slideshow image
Vass är vårt senaste mönster
slideshow image
Ljud av måsar = havsatmosfär
slideshow image
Emma och Malena. Ja – det är vi.

1 / 5

Vi fick ett prövoår. Och vi blev godkända. Sedan dess har det blivit många fler mönster från ön. Klänningar som kvinnorna på ön bar på 1930-talet. Och herrarnas fina fiskarskjortor med lika fina detaljer. Vi tycker att det känns fantastiskt att återskapa och också tänka nytt för att förvalta det bohuslänska arvet.

Vi gör skärgårdsmode som passar oavsett var du är.
emmamalena

Hantverket är superviktigt för oss. Vi har lärt oss från grunden. Vi tar fram egna mönster och handritar allt själva. Och vi älskar det. Och ja, all inspiration till våra mönster kommer från Bohuslän. Havets guld, varma berg, salta räkor och väldoftande kaprifol. Utan det, inget.

Tidlöst. Både vad gäller kvalitet och design.
Tidlöst. Både vad gäller kvalitet och design.

Från generation till generation

Vi gör skärgårdsmode som passar oavsett var du är. Du kanske inte alls är i skärgården. Men med ostron, makrillar, maneter och andra fina mönster kommer mycket sommarkänsla och härlighet. Var du än befinner dig.
För oss är det avgörande att plaggen håller länge. Kvalitet och hållbar design är inget vi ruckar på. Med emmamalena kan du klä dig i likadan tröja som farfar eller dina barn. Och du kan med mycket stolthet och kärlek ge den stickade tröjan, klänningen eller fiskarskjortan vidare till någon du håller kär. Plagg för familjer över generationer, genom generationer. Det tycker vi är fina grejer.