Ta hand om dina plagg - emmamalena
promotion image
promotion image

Lite om klädvård

Ta hand om dina plagg

Vi vill att du ska kunna använda dina plagg så länge som möjligt, och ta hand om dem är det enklaste sättet. Läs våra tips om hur du kan ta hand om dina plagg på bästa sätt. Dina favoritplagg kommer hålla lika länge som en gammal fiskares från Bohuslän.

TVÄTTA OCH TORKA

Tvätta bara smutsiga plagg och var försiktig när du tvättar och torkar dina plagg. Tvätta inte oftare än nödvändigt. Har du fått fiskrens på tröjan är det okej att tvätta den. Alla plagg har olika behov så läs tvättråden på etiketten. Här är några enkla riktlinjer:

  • Välj ett flytande tvättmedel: det upplöses bättre än pulver och är det mildaste valet för både hand- och maskintvätt. Vi rekommenderar Grumme flytande tvättmedel finns för olika material och färger.
  • Tvätta i låg temperatur: se till att du tvättar dina kläder på lägsta möjliga temperatur, speciellt om du tvättar ömtåliga plagg.
  • Tvätta kortare tid: det kortaste tvättprogrammet är ofta nog för att få dina kläder rena. Genom att tvätta kortare tid sparar du dessutom på vatten.
Behöver du tvätta hela plagget?

- Behöver du tvätta hela plagget? Det är ofta bättre, och mer effektivt, att punkt-tvätta än att tvätta hela plagget. Det sparar även på vatten och energi. Vi rekommenderar fläcktvål.

- Tvättpåse: använd alltid en tvättpåse för känsliga material som silke, viskos och ull vänd alltid plaggen ut och in för att undvika avfärgning. En tvättpåse motverkar slitning under tvätten som sen kan leda till noppor.

- Torka plaggen på klädstreck eller galge. Undvik helst att torktumla överhuvudtaget då det sliter mycket på plaggen.

- Tvätta mer sällan: tänk en gång extra innan du tvättar dina kläder. Att lufta dem utomhus räcker ofta för att få en fräsch känsla. Skippa tvättiden med gott samvete!

FÖRVARING

Förvara dina plagg så att de behåller sin form och kvalité.

- Trikå plagg: Förvara dina trikåplagg vikta eller hängande i garderoben.

- Stickat: lägg dina tröjor platt för att torka och förvara dem vikta i garderoben eller byrån. På så vis undviker du att de stretchas ut och tappar formen.

- Vävda skjortor, klänningar och blusar: dessa plagg mår bäst hängandes. Det hjälper tyget att hålla sig fräscht och undviker att plagget skrynklas.

LAGA OCH BEVARA

Här är några tips på hur du kan ta hand om dina favoritplagg och få dem att hålla längre. Behandla dina kläder som en långsiktig investering.

Ett favoritplagg är alltid värt att laga.

- Laga och lappa själv eller lämna in till skräddaren. Laga med en avvikande färg på tråden för att visa att du älskar ditt plagg och skapa en fin detalj. Ett favoritplagg är alltid värt att laga.

- Behåll stretchen: stretchiga material såsom elastan och lycra är känsliga mot värme. Skydda dessa plagg genom att tvätta dem ut och in i kalla temperaturer. Använd aldrig sköljmedel.

- Ta bort noppor: många naturliga material får noppor med tiden och vid ökad användning. Mjukare ull gör det enklare för noppor att bildas. Detta är normalt och det finns enkla sätt att ta bort dem. Använd en noppborttagare för att få bort dem.

SKÄNK ELLER SÄLJ

Genom att skänka eller sälja ett plagg du inte använder längre kan du ge dem ett andra liv. Det finns många sätt att göra detta på.

- Online: att sälja plagg du inte längre använder online är ett bra sätt att hitta en ny ägare till ditt plagg. Använd t.ex. Sellpy eller Facebook Market Place

- Och för att ett plagg ska vara riktigt hållbart måste det hålla över många år. Så skänk den där tröjan vidare. Eller skjortan. Och låt klänningen gå i generationer.

slideshow image
Tänk en gång extra innan du tvättar dina kläder.
slideshow image
Ett favoritplagg är alltid värt att laga.
slideshow image
Ta hand om dina plagg.
slideshow image
Lappa och laga.
slideshow image
Förvara dina plagg vikta eller hängande i garderoben.
slideshow image

1 / 6

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.