Bohus Stickning - emmamalena
promotion image
promotion image

Mönsterdrottningen från Göteborg

Bohus Stickning

Vi möter Kerstin Olsson mönsterdrottningen från Göteborg, som skapat flera av Bohus Sticknings ikoniska mönster.

KERSTIN OLSSON

Första gången vi träffade mönstermakaren Kerstin Olsson var 2004 i hennes ateljé i centrala Göteborg. Då snackade vi mönster, framförallt stickmönster. Under 50- och 60-talet skapade hon flera för Bohus Stickning. Vildäpplet, Vattenmelonen, Ägget och Stjärnorna är namn på några av de mönster Kerstin formgett. Eftersom vårt hjärta slår extra hårt för den bohuslänska arvet, var det extra spännande att rota i hennes mönsterarkiv. Mötet resulterade i ett samarbete och Kerstin tog fram ett mönster till oss. Nu har vi börjat spåna på nya mönster tillsammans igen.

slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 3

Vad är då Bohus Stickning?

1939 bildade landshövdingskan Emma Jacobsson föreningen Bohus Stickning som nödhjälpsarbete för kvinnorna i det krisdrabbade Bohuslän. Tröjorna stickades och såldes som färdiga plagg. Emma Jacobsson designa själv flera mönster, men anlitade också flera konstnärliga formgivare, bland annat Kerstin Olsson.

Nödhjälpsarbete för kvinnorna i det krisdrabbade Bohuslän.

Arbetsledningen fanns i Göteborg och majoriteten av stickerskorna i små fiskarstugor i Bohuslän. Stickkurser var en av förutsättningarna för att denna hemindustri skulle komma att bli så framgångsrik. En veckas semestervistelse på annan ort ingick i förmånerna. Bohus Stickning blev en världsomspännande succé.

slideshow image
slideshow image

1 / 2

Det stickades för fullt i stugorna längs hela västkusten. Kerstin som gick sista året på Slöjdföreningens skola, som idag heter Valand, var på studiebesök med klassen på Bohus Stickning. Lokalerna låg på Guldheden i Göteborg och grundaren Emma Jacobsson visade själv runt. Efter rundvandringen frågade hon om några ville göra mönster.

Kerstin fick välja färger i lådorna och gick hem och stickade. När Emma Jacobsson såg det färdiga resultatet bestämde hon sig omedelbart.

- Det blev bra, när kan ni börja? frågade hon.

Ett av de första mönstren Kerstin gjorde var "Vildäpplet" - nu ett av de mest populära

slideshow image
slideshow image

1 / 2

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.