promotion image
promotion image

Frottéfabriken

För några år sedan åkte vi till Portugal i jakten på den bästa frottéfabriken. Vi sökte en fabrik som kunde tillverka handdukar och badrockar till vår nya badkollektion. Kraven var höga och vi ville att produkterna skulle kunna användas till både sommar- och vinterbadare.

Till Guimarães

I Guimarães i norra Portugal fick vi tillslut tag på en fabrik som enbart ägnar sig åt frottétillverkning. Yes, tänkte vi och åkte dit.

slideshow image
Ofärgad bomull.
slideshow image
Varpen sätts upp.
slideshow image
Olika uppsättningar beroende på tjocklek och mönster.
slideshow image
Trådar för tillverkning.

1 / 4

Fabriken startade i början av 70-talet. I mitten av 80-talet startade de även sitt eget spinneri. Det är ytterst få väverier som kan ta fram material som frotté. Ända sedan dess har de varit specialiserade på just det.

RÄTT TJOCKLEK OCH STRUKTUR

Väl på plats möttes vi av vår kontakt Carla och fick en rundvandring i fabriken för att se alla olika delar av tillverkningen.

- Tillverkningen börjar med råmaterialet bomull, som spinns i rätt tjocklek och färgas i rätt färg. Fabriken färgar in allt material själva. Det innebär att det sker utan extra transporter och under mycket kontrollerade former med miljövänliga metoder.

Materialet spinns och färgas in.

- Sedan ska vävarna sättas upp så att frottén får rätt tjocklek och struktur. Vi har en speciell uppsättning när vårt vågmönster vävs in, och en annan för vårt mönster med tång.

slideshow image
Handdukarna innan de klippts isär.
slideshow image
I väveriet.
slideshow image

1 / 3

Fabriken tillverkar frotté för oss, både handdukar, badrockar och badponchos.

VAD ÄR FROTTÉ?

Frotté är ett vävsätt där ögleluggen gör tygets struktur. Stora öglor gör frottén fluffig och ger bra uppsugningsförmåga. Det är bra att tvätta frottén innan användning. Då kommer frottén krympa och öglorna packa ihop sig, vilket gör att frottén också suger åt sig bättre. Om du fastnar med badrocken och trådar dras ut går det bra att klippa dem.

slideshow image
Carla kontrollerar.
slideshow image
Gästhanddukar med tångmönster.
slideshow image
Kanterna ska sys och fransarna knytas.
slideshow image
Handdukar i 100% bomull.

1 / 4

PLAGG SOM TILLVERKAS HÄR

5.0

130 recensioner på GoogleGoogle Logo

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.