Tatueraren från Käringön gör mönster med emmamalena - emmamalena
promotion image
promotion image

Helene Bååk

Tatueraren från Käringön gör mönster med emmamalena

Vi träffar vår granne, konstnären och tatueraren Helene Bååk. Ända sedan vi öppnade vår butik på Käringön har Helene drivit tatuerarstudio och konstnärsateljé i huset bredvid.

Här har många ikoniska verk skapats, både tavlor, tatueringar och skulpturer. Vi har alltid fascinerats av Helenes konstnärliga skicklighet. Sedan något år tillbaka tatuerar inte Helene längre, men i arkiven finns det mängder av teckningar, skisser och fotografier på tatueringar Helene gjort genom åren. Det bästa av allt är att vi fått gå igenom massor av material och filar just nu på att ta fram ett mönster tillsammans med Helene.

emmamalena + Helene Bååk.

slideshow image
slideshow image

1 / 2

När studion var i gång kom kunder ut till Käringön och slog sig ner på Helenes tatuerarbänk, givetvis med havsutsikt. De fick något gott att dricka och efter alla förberedelser var arbetet i gång. Helenes sambo Martti fanns ofta i närheten och kunde berätta många, långa och spännande historier om hans liv till sjöss. Martti kom till Käringön som krigsbarn från Finland på 40-talet, så berättarrösten var mörk och bröt på finska. Duon var en klockren kombination när det kom till att ge kunderna en riktig skärgårdsupplevelse .

Vilken typ av motiv tatuerade du mest?

- Allt möjligt. Jag älskar att göra alla typer av motiv. Många klassiska sjömanstatueringar har jag gjort genom åren, både på sjömän och "vanligt" folk. Just sjömanstatueringar var inte alls lika populärt i USA där jag startade min första studio. Där tatuerade jag örnar och pantrar nästan varje dag. Motiven varierar alltid från år till år.

Helene föddes i Stockholm men växte upp hos sin mormor på Käringön. Mormor Emma arbetade som barnmorska på Käringön och förlöste där alla barn till mitten av 40-talet, och under vissa perioder även på Styrsö. Helene fick hänga med.

Helene föddes i Stockholm men uppväxte hos sin mormor på Käringön.

Hon lärde Helene vett och etikett, att niga, äta med bestick och precis hur man skulle föra sig enligt konstens alla regler.

- Första gången jag blev serverad en hamburgare i USA satt jag bara och stirrade. Det var så inpräntat i mig att man absolut inte fick äta med händerna.

slideshow image
slideshow image

1 / 2

Helene utvecklade sina konstnärliga talanger och när hela familjen flyttade till USA 1956 var det givet att det var konst Helene skulle syssla med.

Det fanns bara utrymme för en konstnär i familjen.

Ett av hennes två yngre syskon var också konstnärligt lagd, men det fanns bara utrymme för en konstnär i familjen enligt pappan. Det var på grund utav pappans arbete som forskare som familjen flyttade till USA.

Flyttlasset gick och Helene blev kvar i 28 år. Mycket hann hända under dessa år.

- I senare tonåren råkade jag ut för en bilolycka och genom den träffade jag min blivande man och gifte mig som nittonåring. Något år efter föddes vår gemensamme son.

Helene startade sin första tatueringsstudio i maj 1976 i Mount Kicso utanför New York, studion hette "THE FRINGE TATTOOING".

- Förutom konsten, som alltid var närvarande blev det en flerårig resa mellan hundutställningar, rodeos, hovslagare, veterinärassistent, lantbrevbärare, scout, fotboll och motocross mamma.

slideshow image
slideshow image

1 / 2

Efter alla dessa år i USA återvände Helene till släkthemmet på Käringön. Under ett par år bodde hon ute på Måseskär tillsammans med kompisen och fyrvaktaren Kent Thunell. En älskad man som även betytt oerhört mycket för Emma och Malena.

Kent vaktade fyren och Helene målade och och tecknade reportageteckningar. Livet som konstnär innebar alla typer av uppdrag.

- Jag målar tavlor i olja, akvarell, illustrerar i blyerts och bläck och gör collage i drivved. På 80-talet gjorde jag enorma väggmålningar för Stena Line. Det var annorlunda uppdrag om än slitsamt.

Vi fortsätter att bläddra bland skisserna i Helenes studio. Några favoriter är utvalda och vi kommer att fortsätta arbetet med att formge ett mönster tillsammans.

- Jag har följt Emma och Malena ända sedan de kom ut till Käringön för snart 18 år sedan. Varje år handlar jag en tröja åt mig själv eller någon annan. Deras mönster brukar vara populärt att ta med sig som presenter när jag åker över och besöker mina vänner i USA eller Jamaica. Ibland tycker jag om deras mönster och ibland inte. De vet mycket väl vad jag tycker om och inte, det brukar jag vara tydlig med. Men nu ser jag fram emot att ta fram någonting tillsammans.

Följ oss på @emmamalenaofficial för att se hur samarbetet fortlöper.

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.