Ragnar Bertnsson - emmamalena
promotion image
promotion image

Möt räkfiskaren

Ragnar Bertnsson

Vi träffar en av våra influencers räkfiskaren Ragnar Berntsson, och snackar helt enkelt om räkor. Ragnar är född och uppväxt i Grundsund, han arbetar idag som yrkesfiskare ombord på Atlantic LL628.

Det är något alldeles speciellt att äta räkor fiskade med LL628 Atlantic, tycker vi. Dessa räkor är dessutom förlaga för vårt klassiska Räkmönster. Hela besättningen, som har sin hemmahamn i Grundsund, bär tröjor med vårt räkmönster.

Vi föredrar alltid räkor fiskade med Atlantic. Förbeställ dina räkor här. Men först får vi snacka lite med Ragnar.

Vem är du och vad gör du?

Mitt namn är Ragnar Berntsson. Jag är yrkesfiskare och tydligen influenser för emmamalena också. Just nu är jag med LL628 Atlantic i Grundsund som jag varit med i 10 år och fiskat räkor.

Vad skulle du säga kännetecknar en räka fiskad med Atlantic?

Vi strävar efter bra kvalitét och storlek samt färskhet, inte alltid billigast men bäst. Under sommaren ringlar kön efter Atlantics räkor när båten kommer in i hamnen. Det är en upplevelse att äta

De perfekta tillbehören till 300g färska räkor.

Jag är utav den åsikten att de klassiska tillbehören som majonäs eller aoli samt ett gott bröd är de bästa. Såklart något gott att dricka till det, öl är min favorit.

Vad får en absolut inte missa under en resa till västkusten?

Om man är på västkusten får man absolut inte missa Grundsund som är en utav västkustens riktiga pärlor.

Har du haft någon förebild inom fiske?

Jag är imponerad av alla gamla fiskare som slet under hårda förhållanden. Lika mycket beundrar jag kvinnorna som var hemma och skötte barnen och hushållet.

Var det självklart att du skulle bli fiskare?

Ja, det var självklart. När jag var ung hade jag ett brinnande intresse för fiske och vi har fiskat i vår släkt i generationer.

Hur många båtar har du jobbat på?

Grundsund var en utav västkustens större fiskesamhällen, med ett femtontal större fiskebåtar. Jag har jobbat på Sandö, Skogland och Atlantic varav 25 år på Sandö med min far så Sandö ligger mig självklart varmast om hjärtat. Det är ju "min" båt. Förr i tiden var fiske efter fisk, sill och långa vanligast förekommande. Först i modern tid har räkfiske tillkommit.

Fakta du inte visste om räkan

  • Räkan är tvåkönad, dvs en hermafrodit och börjar sitt liv som hane och blir senare hona när den vuxit till sig.
  • Räkan blir runt 6 år gammal.
  • När räkan kokats blir både kropp och ägg röda.

slideshow image
slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 4

Räka till alla.