promotion image
promotion image

Möt räkfiskaren

Ragnar Bertnsson

Vi träffar en av våra kompisar räkfiskaren Ragnar Berntsson och snackar räkor. Ragnar är född och uppvuxen i Grundsund och arbetar idag som yrkesfiskare ombord på Atlantic LL628.

Räktröjor från emmamalena

Och vi tycker verkligen att det är något alldeles speciellt att äta räkor fiskade av LL628 Atlantic. De smakar fantastiskt. Dessutom är det just de räkorna som är förlaga till vårt klassiska Räkmönster. Hela besättningen, som har sin hemmahamn i Grundsund och bär tröjor med emmamalenas räkmönster.

Hej Ragnar! Snälla, berätta för våra kunder vem du är och vad du gör.

– Mitt namn är Ragnar Berntsson. Jag är yrkesfiskare och tydligen influencer för emmamalena också, vilket jag så klart är väldigt stolt över. Och tillsammans med de andra på LL628 Atlantic i Grundsund fiskar jag räkor. Det här har gjort i tio år nu.

Hela besättningen bär tröjor med emmamalenas räkmönster.
Ragnar

Någon måste alltid hålla vakt

Hur ser livet ut ombord på Atlantic?

– En normal vecka med räkfiske börjar på söndag kväll vid 21-tiden. Då går vi ut från Grundsund till fiskeplatserna i Skagerack eller Nordsjön. Vi är tre man ombord och fiskar dygnet runt så vi får turas om att styra och gå vakt. Till Skagerack brukar det ta tre-fyra timmar till fiskeplatsen. Till Nordsjön är det cirka ett dygn, så det är betydligt längre. I Skagerack brukar vi hinna med med sju tråldrag på en vecka och cirka fem i Nordsjön. Varje tråldrag tar ungefär nio timmar. Och mellan tråldragen tar vi hand om fångsten och försöker också vila mellan vakten.

Räkorna kokas direkt

– De stora räkorna kokas och de lite mindre isas i lådor i lastrummet. Fisken ska rensas, sorteras och isas. Vi brukar lossa fångsten på Smögens fiskauktion torsdag morgon. Och ibland på Göteborgs fiskauktion fredag morgon. Efter lossning är det dags att fylla på med förnödenheter till nästa vecka och städa båten. På torsdag eftermiddag åker vi hem till Grundsund för helgvila.

När på året tycker du att räkorna är som bäst?

– Jag tycker räkorna är godast tidig höst i augusti-september, när räkan har rom i huvudet.

Vad skulle du säga kännetecknar en räka fiskad med Atlantic?

– Vi strävar efter bra kvalitet, storlek och färskhet. Inte alltid billigast, men bäst. Under sommaren ringlar kön efter Atlantics räkor när båten kommer in i hamnen. Och det är verkligen en upplevelse att äta dessa räkor.


Vad tycker du är de perfekta tillbehören till färska räkor?

– Jag är av åsikten att de klassiska tillbehören som majonäs eller aioli och ett gott bröd till är de bästa. Och såklart något gott att dricka till, öl är min favorit.

Tuffa förhållanden

Har du haft någon förebild inom fiske?

– Jag är väldigt imponerad av alla gamla fiskare som slitit under hårda förhållanden. Och lika mycket beundrar jag kvinnorna som var hemma och skötte barnen och hushållet.

– Och lika mycket beundrar jag kvinnorna som var hemma och skötte barnen och hushållet.
Ragnar


Var det självklart att du skulle bli fiskare?

– Ja, det var det. När jag var ung hade jag ett brinnande intresse för fiske och vi har fiskat i vår släkt i generationer. Förr i tiden var fiske efter sill och långa vanligast. Det är först i modern tid som räkfiske tillkommit.

Fiskade med pappa

Har du jobbat på många båtar?

– Grundsund var ett av Västkustens större fiskesamhällen, med ett 15-tal större fiskebåtar. Jag har jobbat på Sandö, Skogland och Atlantic. Jag var 25 år på Sandö tillsammans med min far så Sandö ligger mig självklart varmast om hjärtat. Det är ju "min" båt.

Vad får man absolut inte missa under en resa till Västkusten?

– Om du är på Västkusten får du inte missa Grundsund, det är en riktig pärla.

slideshow image
Ragnar i fiskarskjorta marinblå.
slideshow image
Från Skagerack brukar det ta tre-fyra timmar till fiskeplatsen.
slideshow image
Fiskarskjorta i marinblått.
slideshow image
slideshow image
slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 8

Räkfakta

  • Räkan är tvåkönad, dvs en hermafrodit och börjar sitt liv som hane och blir senare hona när den vuxit till sig.
  • Räkan blir runt sex år gammal.
  • När räkan kokats blir både kropp och ägg röda.

Vill du också äta de goda räkorna fiskade av Atlantic? Förbeställ och säkra dina räkor här. Det är verkligen en upplevelse att äta dessa räkor.

Räka till alla.

5.0

148 recensioner på GoogleGoogle Logo

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.