Lyxiga rårakor med stenbitsrom & smetana - emmamalena

Recept av Linn Utbult

Lyxiga rårakor med stenbitsrom & smetana

En perfekt skärgårdsförätt.

4st förrätter

Rårakor är ett säkert kort när du vill bjuda på något lite festligare, gärna till ett glas fint bubbel! Frasig smörig potatis med syrlig smetana och sen sältan från stenbitsrommen. Vilket fint giftermål det är! Om du sen drar på svartpeppar, rödlök och citron, ja då är du i himmelriket på nolltid. Har du inte tillgång till stenbitsrom så funkar sikrom, löjrom eller röd tångkaviar minst lika bra. Vill du göra en vegetarisk variant ja då byter du ut rommen mot kapris.

slideshow image
slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 4

Råraka

600g fast potatis

1-2 tsk salt

Svartpeppar efter smak

Smör och olivolja till stekning

Tillbehör

2 dl smetana

1 finhackad rödlök

150-200 g stenbitsrom

Färsk dill

Citronklyftor

Nymalen svartpeppar

Gör så här!

Skala och riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4-5 min på varje sida. Tillsätt mer smör om pannan blir torr.


Servera direkt och garnera med smetana, stenbitsrom och finhackad rödlök. Dra över lite nymalen svartpeppar, färsk dill och pressa över citron. Servera och njut!