Vi vill att dina plagg ska vara en investering som varar över tid, och en del av detta innebär att veta hur man tar hand om dem på rätt sätt. Att förstå hur olika material ska skötas på olika sätt är avgörande för att kunna säkerställa att plaggen behåller sin kvalitet. Vi har därför samlat några tips för hur du på bästa sätt rengör och tar hand om dina plagg i olika material!
Att tvätta ullplagg ska du göra väldigt sällan, ull är en naturfiber som andas av sig själv och därav reglerar temperaturen, ull är även smutsavvisande. Detta gör att du sällan behöver tvätta dina ullplagg och det räcker oftast med att du vädrar dem, skulle du få en fläck kan du punkttvätta endast den fläcken. Alltså räcker det med att tvätta ditt ullplagg någon gång per år.
När du väl ska tvätta ditt ullplagg kan det vara bra att börja med att ta bort överflödig smuts som fastnat på plagget, därefter rekommenderar vi att använda en tvättpåse. Tvätta plagget i låg temperatur, max 30 grader och med ett ullprogram. Använd inte sköljmedel och undvik ett fettlösande tvättmedel, anledningen till att du ska undvika det fettlösande tvättmedlet är för att ull består av lanolin fett. Lanolin fett produceras naturligt av fåret och är anledningen till att plagget blir smuts och fuktavvisande, användning av fettlösande tvättmedel kan förstöra dessa egenskaper.
Tappa upp ljummet vatten, det ska vara ca 30 grader, häll i lite tvättmedel och låt ditt ullplagg ligga i blöt ca 10–20 minuter, därefter kramar du försiktigt ut vattnet. Om du märker att vattnet blir väldigt smutsigt fyller du på med nytt. När plagget är rent sköljer du det med vatten för att få bort eventuella rester från smuts och tvättmedel. Torka därefter plagget liggandes på en handduk i rumstemperatur och inte på en galge då det kan ändra plaggets passform.
Vi rekommenderar att du alltid tvättar dina ylleplagg varsamt och helst för hand. Maskintvätt som har program med ulltvätt eller en tvättning på låg temperatur funkar, men det finns en risk att maskinen förstör ditt plagg genom krympning eller tovning.
Mjuka ullkvalitéer kan noppa. Nopprorna bildas när fibrerna kryper upp ur garnet. Använd en noppkam / ullkam för att kamma bort nopprorna. Kammen består av en metalldel med små täta spikar som tar bort nubbarna när du drar den över tyget. Du kan också ta bort noppror med hjälp av en elektrisk noppborttagare. Den tar bort ludd och noppor effektivt och skonsamt – kom bara ihåg att inte trycka för hårt mot plagget så att du skadar det.
Bomull är ett lättsamt material som är slitstarkt i vått tillstånd och känns mjukt och skönt på kroppen, dess egenskaper känns svala mot kroppen men bomullens egenskaper gör också att plagget skrynklar lätt och kan även krympa vid tvättning. Tvätta därefter dina bomullsplagg varsamt och följ alltid tvättråden som står på lappen.
När det är dags att tvätta ditt bomullsplagg rekommenderar vi att du väljer ett tvättprogram som tvättar i 30–40 grader, om det inte gäller hemtextil eller underkläder då det kräver en hårdare tvättning. Använd tvättmedel och undvik sköljmedel. När plagget har tvättats klart kan du skaka av det lite lätt för att få bort eventuella veck.
Vid torkning så undvik torktumla eftersom det kan skada ditt plagg, när du ska torka din bomullsskjorta är det bra att hänga upp den på en galge med den första knappen knäppt.
Viskos är ett material som krymper lätt och är skört i vått tillstånd. Det är därför väldigt viktigt att du tvättar dina viskosplagg varsamt, vi rekommenderar att du tvättar för hand eller i tvättmaskin med ett fintvättprogram inställt på 30–40 grader. För att vara extra säker på att ditt plagg inte förstörs så vänd det gärna ut och in. Vid torkning rekommendera vi att du lägger plagget platt eller hänger på galge och låter det torka i rumstemperatur.
Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.