promotion image
promotion image

Vitorinos fabrik

Tillverkat i Portugal

2005 besökte vi för första gången Portugal. På flygplatsen i Porto hämtade en man vid namn Vitorino upp oss och körde oss direkt till hans lilla fabrik i Guimarães. Vi visade honom våra skisser och Vitorino var mycket entusiastisk. Under eftermiddagen vandrade vi runt i den fina lilla staden och dagen efter besökte vi fabriken igen. Då var redan de första proverna klara och vi startade vårt samarbete. Fabriken ligger i Vale do Ave, en region i norra Portugal känd för sitt textilindustriella arv sedan 1800-talet.

Familjeföretag

Idag har fabriken bytt lokaler och från tre sömmeskor jobbar nu närmare femtio sömmerskor hos familjen. Mamma Theresa gör mönster till plaggen och graderar mönsterdelarna.

Mamma Theresa gör mönster till plaggen och graderar mönsterdelarna.
slideshow image
slideshow image

1 / 2

Yngsta sonen Hugo har hand och tygbeställningar och leveranser, dottern Marta har övergripande koll i fabriken så att allt går enligt plan. Företaget är specialiserat på jersey-, fleece och vävda plagg, och de samarbetar med flera andra lokala leverantörer.

Mycket lågt koldioxidavtryck i produktionsprocessen.

Alla tyger, accessoarer och tillbehör kommer från en radie av 35 km, och alla steg i tillverkningsprocessen av varje plagg sker på fabriken, vilket skapar ett mycket lågt koldioxidavtryck i produktionsprocessen. Hållbar produktion och miljövänliga val är en självklarhet hos Vitorino. Under 2020 installerade de solceller på fabriken och idag är de självförsörjande.

slideshow image
Hugo - ansvarig för tygleveranserna.
slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 4

En arbetsdag

Alla sömmerskor börjar arbeta klockan åtta på morgonen. Vid symaskinerna är det rullande schema. när det är dags för lunch stängs strömmen av och alla går på en timmes lunch tillsammans. Klockan fem är det dags att avsluta dagen och gå hem.

slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 3

1 / 23

5.0

85 recensioner på GoogleGoogle Logo

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.