promotion image
promotion image

Vår guide till

Käringön

Häng med oss till Käringön. För alla som inte varit på där, är det en ö som ligger långt ut i havsbandet utanför Orust i Bohuslän. Inga bilar finns på ön, vilket gör Käringön till en helt fantastisk och avslappnande ö. Vi vill gärna ta med dig till våra favoritställen.

ÅKA TILL KÄRINGÖN

Först och främst tar du dig ut till Käringön. Det kan du göra med egen båt eller färja från Tuvesvik. Tänk på att kolla upp när färjorna går innan du ger dig ut.

Det tar cirka 1-1.30 timme att köra med bil från Göteborg. Du kan parkera på Tuvesvik och det är en bit att gå från parkeringen till färjan. Västtrafiks färja tar ungefär 40 minuter. Vissa turer stannar också till vid Gullholmen. Väl ute mötes du av ön där emmamalena-varumärket och butiken föddes. Ta nu en promenad runt ön och njut av denna bohuslänska idyll. De vackra fiskarstugorna står tätt och oavsett årstid är naturen vacker och havet sagolikt. Bada kan du göra på flera ställen runt ön.

Gästhamnen drivs och sköts av Orust Kommun.
Telefon +46 (0) 706 231 925

Betala gästhamnsavgiften med Swish eller kort. Men information om ön hittar du här på Destination Käringön.

OM KÄRINGÖN

Namnet Käringön kommer troligen från det skotska ordet "cairn" som betyder sjömärke (små stentorn eller rösen). På svenska blev det så småningom ”Käringar”. Nästan alla öns hundratals hus är byggda före år 1920 och de flesta husen är idag fritidsfastigheter.
Det bor ändå 65 personer hela året på ön och det finns ett rikt företagande med 26 företag så Käringön är i högsta grad ett levande samhälle.

Genom många sekler har Käringön präglats av strävsamma män och kvinnor som försörjt sig på fiske och sjö­­fart. Havet stod för den huvud­sakliga försörj­ningen för öns befolkning och flera duktiga yrkesmän miste livet i vågorna.

Käringön är också känd för den mycket färgstarke och egocentriske prästen August Simson som i drygt femtio år höll öborna i ”herrans tukt och förmaning”. Historierna om hur hans lagar och regler präglade den lilla ön är många och häpnadsväckande.

ÄTA PÅ KÄRINGÖN

På Käringön finns Ica To Go butik som är öppen året runt. Affären drivs av Almö Livs och ligger mitt på bryggan.

Lite längre fram på bryggan finns Käringöns fiskaffär. Här kan du handla Folke och Kristinas burfångade kräftor som de fiskar med LL42 - Kristina. Kräftorna kokas efter eget recept på bryggan. De absolut godaste kräftorna på hela västkusten enligt Emma och Malena. Här kan du läsa mer om hur du anordnar en kräftskiva.

Vi vill även varmt rekommendera Petersons Krog. Ligger mycket trevligt intill emmamalenas butik på Skeppersholme. Här har många fina idéer kläckts och goda fiskrätter ätits. Under sommaren finns även Lallas bar öppen ute på bryggan. På kvällen och natten är det övervåningen på krogen som gäller för dans och dryck. Boka bord på nummer 0304-56019 eller på petersonskrog.se.

Du kan också äta på Simsons Prästgård (tel. 0304-56059) vid kyrkan, Käringöns Brygga (tel. 0304-563 65), goda crepé på Creperiet eller på Bengtssons Korv och Grill i hamnen.

SHOPPA PÅ KÄRINGÖN.

Käringön är cirka en kilometer i diameter, på denna lilla yta finns ett helt unikt shoppingutbud i fantastisk miljö. Vi driver ju som bekant två butiker på denna ö och kan inte tänka oss något bättre ställe för shopping. Ledig och förhoppningsvis mätt och belåten, tillsammans med människor du tycker om kan du handla i lugn och ro.

Förutom emmamalena på Skeppersholme och vår barnbutik Lilla em i hus 87, finns det även Sail Racing, Millia Mi, Shyness och Skeppshandeln.

Bästa tipset är att försöka pricka in vår årliga modevising på Käringön som vi håller utanför butiken på Skeppersholme och Petersons Krog. På modevisningen visar vi vår aktuella kollektion på modeller från ön i alla åldrar.

BOENDE PÅ KÄRINGÖN.

Stanna över natten eller hyr hus en vecka, kom hit med egen båt eller någon annans. Det finns lite olika alternativ att välja på. Vill du ha boende på Käringön finns flera privatpersoner som hyr ut boende på ön och bästa sättet är att kika HÄR.

För några år sedan öppnade Käringöns Logi & Bastu som ett nytt vandrarhem. Käringön har också ett litet mysigt boutiqehotell nära vår butik på Skeppersholme Lotshotellet, här kan du bada bastu och mysa i emmamalenas badrockar. Fint och fräscht är det och med sköna sängar på båda ställena.

För boende och konferens finns Hotell Käringön som även driver restaurang Käringöns Brygga.

Vi säger helt enkelt, välkommen till Käringön!

Om vi inte har lyckats övertyga dig om att komma till Käringön, eller om du ska övertala någon att följa med dig hit. Har vi här nedan gjort en lista på 10 skäl att besöka Käringön.

slideshow image
Kristallklara salta bad på Käringön.
slideshow image
Barfota på klipporna.
slideshow image
Bada mera!
slideshow image
Ta dig ut i bergen och hitta en egen klippa.
slideshow image
Dambadet på Käringön.
slideshow image
Kristallklart vatten på Käringön.

1 / 6

10 SKÄL ATT BESÖKA KÄRINGÖN

1. SALTA BAD

Käringöns position långt ut i havsbandet gör att vattnet alltid är kristallklart och krispigt. Ett friskare bad är svårt att hitta. Längs hela södra delen av ön finns nakenbad för alla. Hornuddarna, badhusen eller friluftsbadet. Här badar vi året om!

2. PETERSONS KROG

Är den mest genuina skärgårdskrogen längs hela västkusten, missa inte de gratinerade blåmusslorna. Här vill du sitta länge och njuta av både mat och utsikt. För vår del har det också ätits en hel del ostron här.

3. DRÖM FÖR FISKÄLSKARE

På Käringön äter du fisk och skaldjur i världsklass. Fiskaffären kokar sina egna burfångade kräftor. Fantastiska ostron går också att få tag på.

4. SKÄRGÅRDSSHOPPING

Här finner du ett rikt och unikt shopping utbud på liten yta. Slink in i någon utav emmamalenas butiker på ön. Här finns också Sail Racing, Pelle P, Milla Mi, Shyness och Käringöns Skeppshandel.

5. BILFRI Ö

På Käringön finns inga bilar, det är underbart med tystnaden och den friska luften.
Under sommarmånaderna får du inte heller cykla på ön, endast sjöräddningen har dispens för att cykla vid utryckning.

6. SOLNEDGÅNGEN

Kan du uppleva genom att pricka in en dag och plats på Käringön där
solen sakta sänker sig ner i vattnet eller bakom en klippa.
Här kan du uppleva magiska kvällar året om!

7. UTSIKTEN

På olika platser på Käringön kan du se hav i alla väderstreck.
Blicka ut åt väster och se Måseskärs fyr, söder Marsstrands fästing,
norr Vedholmen och öster mot Hälleviksstrand.

8. BOHUSLÄNSK HISTORIA

Husen på Käringön står tätt och flera av husen är byggda under 1700 och 1800-talet. Upplev det gamla fiskelägets historia genom att kika in i den gamla fiskarstugan på ön.

9. FESTLIG Ö

På övervåningen på Petersons krog dansar du dig riktigt svettig under sommarmånaderna. Här beställer du goda drinkar!

10. EMMAMALENA

Upplev var emmamalena får sin inspiration till sina mönster och plagg. Från Käringön kommer inspirationen till stora delar av emmamalenas kollektioner. Vi älskar helt enkelt denna ö.

slideshow image
100% Käringön.
slideshow image
Bada året runt på Käringön.
slideshow image
Äventyr bland klipporna.
slideshow image
slideshow image
Finns inga bättre bad än på Käringön, enligt Emma och Malena.

1 / 5

MODEVISNING PÅ KÄRINGÖN

Sommarens stora höjdpunkt för oss är vår emmamalenavisning på Käringön. Catwalken utgörs av trasmattor utrullade på klipporna utanför vår butik.

2023

slideshow image
slideshow image
slideshow image
slideshow image

1 / 4

2022

PERSONLIGHETER FRÅN KÄRINGÖN

5.0

151 recensioner på GoogleGoogle Logo

Vänner som delar vår passion

Vi älskar att lära känna nya människor, folk som delar vår passion för havet, kusten, kvalitet, hantverk och design. Och allt annat magiskt i livet. Här får du träffa några av dem, som precis som vi gillar tidlöst och stilrent.